Każdy chyba z nas doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, którym się dzielimy w czasie wigilijnej kolacji. Opłatki od wielu wieków się stały symbolem życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu innych. Chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.
Przed wielu laty opłatki na święta były wypiekane jedynie przy kościołach i klasztorach, obecnie oplatki jest wykonywana przez wyspecjalizowanych producentów. Największe jej natężenie przypada na okres od września do grudnia, ponieważ to przede wszystkim na wigilię we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.
Wykonuje się je tylko z dwóch składników, czyli wody i mąki. Po dokładnym ich zmieszaniu gotową masę prasuje się na cieniutkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i przycina na niewielkie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu wykorzystuje się specjalne matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+